"Heksenjacht" is de Nederlandse vertaling van Arthur Millers "The Crucible", het stuk dat hij in 1953 schreef om de Amerikaanse communistenjacht in de jaren 50 aan de kaak te stellen. Hij zag een duidelijke overeenkomst met de heksenprocessen in Salem zo’n tweeëneenhalve eeuw daarvoor. In beide gevallen werden verdachten gedwongen te bekennen en namen te noemen van andere "heksen" dan wel "communisten" om het vege lijf te redden.

 

"Heksenjacht" vertelt over een strenggelovig dorp waar een aantal meisjes straf probeert te ontwijken door anderen ervan te beschuldigen hen te hebben behekst. Onschuldige vrouwen en mannen worden als heks vervolgd en opgehangen. Eén van de meisjes, Evie Willems, beschuldigt uit wraak Elsa Poorter, de vrouw van haar ex-minnaar Joris. Uiteindelijk zal niet alleen Elsa maar ook Joris voor het Hof terechtstaan.

Redelijkheid en gezond verstand delven het onderspit. Het is makkelijker te liegen voor de rechtbank dan de waarheid te spreken. Betrokkenen worden gedwongen te kiezen tussen geweten, overleven, principes en macht.

 

Première vertelt het verhaal van mensen die verstrikt raken in schuld, van macht die verleidt en verleiding die macht heeft, maar ook van liefde en loyaliteit die fier overeind blijven staan.