Amadeus

Premiere algemeen

Synopsis

De man, de gave, de muziek, de strijd, de moord... Heeft hofcomponist Salieri werkelijk het genie Mozart vermoord? Volgens topauteur Peter Shaffer wel en dit groeide uit tot één van de allergrootste mythes in de wereld van de klassieke muziek.

 

  

De prachtige kostuums, getalkte pruiken, heerlijke muziek en prachtige cast maken zowel het genie Mozart als deze opvoering van Amadeus onsterfelijk ...

 

Eigenlijk gaat het in Amadeus om de biecht van de gekwelde componist Antonio Salieri. Het is een (grotendeels fictieve) tragedie van de oude Weense hofcomponist die ondanks zijn harde werken en zijn inzet voor anderen in talent moet onderdoen voor de hondsbrutale, maar rotgetalenteerde vlegel Mozart. Zelfs een pact met God kan Salieri niet redden, niemand weet beter dan hijzelf dat hij gedoemd is tot de middelmaat. En daarom zal hij, ook al is hij de eerste om Mozarts talent te erkennen, er alles aan doen om de ondergang van het genie te bewerkstelligen.

 

Meer nog, uiteindelijk zal hij zelfs een valse schuldbekentenis afleggen, om zo zijn naam voor eeuwig aan die van zijn idool/vijand te verbinden.